Drets de la propietat intel·lectual i drets d'autor.


Drets de la propietat intel·lectual.

Què són?

Els drets de propietat intel·lectual s'assemblen a qualsevol altre dret de propietat: permeten al creador, o al titular d'una patent, marca o dret d'autor, gaudir dels beneficis que deriven de la seva obra o de la inversió realitzada en relació amb una creació. aquests drets estan consagrats en l'Article 27 de la Declaració Universal de Drets Humans, que contempla el dret a beneficiar-se de la protecció de els interessos morals i materials resultants de l'autoria de les produccions científiques, literàries o artístiques

Informacio ☛ Aqui

A què s'apliquen?

S'apliquen a les creacions originals literàries, artístiques o científiques expressades en qualsevol mitjà, com ara llibres, escrits, composicions musicals, obres dramàtiques, coreografies, obres audiovisuals, escultures, obres pictòriques, plànols, maquetes, mapes, fotografies, programes d'ordinador, bases de dades. També a les interpretacions artístiques, els fonogrames, els enregistraments audiovisuals i les emissions de radiodifusió.

Informacio ☛ Aqui

Tipus i temps de duració dels drets al nostre país.

Es poden distingir dos tipus de drets sobre la propietat intel·lectual: els drets extrapatrimonials, o drets morals, són els drets que l'autor té com a autor de l'obra intel·lectual / els drets patrimonials; que fan referència a l'aspecte econòmic que es deriva de l'autoria de l'obra.
De forma general, a Espanya els drets d'explotació duren tota la vida de l'autor i 70 anys més després de la seva mort o declaració de mort, moment en el qual l'obra passa al domini públic, formant part d'un patrimoni comú.

Informacio ☛ Aqui


Llicències i drets d'autor.

Què són?

Són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'obres originals.

A què s'apliquen?

Informacio ☛ Aqui

S'aplica a les creacions artístiques com els poemes, les novel·les, les obres musicals, les pintures, les obres cinematogràfiques i els programes d'ordinador.

Tipus i temps de duració dels drets al nostre país.

Informacio ☛ Aqui

La protecció dels drets d'autor es dóna a partir que l'obra està creada d'una forma fixada. Els drets d'autor sobre una obra creada esdevenen immediatament propietat de l'autor que l'ha creada. Només l'autor o aquells qui deriven els seus drets a través de l'autor poden reclamar-ne la propietat.
Els autors d'una obra col·lectiva són copropietaris del dret d'autor d'aquesta obra llevat que hi hagi un acord que indiqui el contrari.

Informacio ☛ Aqui


Què és el copyright?

El COPYRIGHT és la fórmula anglosaxona per designar únicament els drets d'explotació d'una obra (no fa relació als drets morals). El símbol © associat a un nom indica titularitat dels drets d'explotació.


Què és el copyleft?

El COPYLEFT és un moviment social i cultural alternatiu al sistema tradicional del copyright que impulsa la utilització de llicències lliures per compartir i reutilitzar les obres de creació.


Llicències comuns per software i obres multimèdia.

Les mes utilitzades són les copyleft. Aquestes plantegen un pas intermedi entre el copyright i el copyleft. Concretament l'autor otorga a la comunitat una major llibertat d'ús sobre la seva obra però complint unes determinades condicions escollides pel propi autor: